Lurkó, a kiskutya történetei és a hozzá kapcsolódó anyagok segítenek a szülők függőségének és következményeinek tematizálásában. Lurkó a négy történetben olyan helyzeteket él meg, amelyeket a gyerekek hasonlóan tapasztalhatnak meg függő szüleikkel. A fiktív mese megkönnyíti az érintett gyermekek számára, hogy megértsék helyzetüket és beszélni tudjanak róla.

A Bolyhosról szóló történet a megelőzést, egészségfejlesztést szolgáló pedagógiai eszköz, amely támogatja a szakembereket abban, hogy a szülők szenvedélybetegségéről beszélgetést kezdeményezhessenek.

A mesében Bolyhos olyan helyzeteket él át, melyekkel a szenvedélybeteg szülők gyermekei – hasonló módon – találkoznak. A tematika fiktív feldolgozása és a történet közös meghallgatása megkönnyíti az érintett gyermekek számára saját helyzetük megértését, az arról való beszélgetést, miközben saját élményeik a Bolyhosról való beszélgetés védelmében maradnak.  Így saját érzéseiket nem kell direkt módon megnevezniük, hanem Bolyhos figuráján keresztül nyilváníthatják ki azokat.