Láthatatlan árvák

18 éven aluliak számára nem ajánlott!
A jelenleg hatályos társadalmi berendezkedés alapján ők csak ahhoz elég nagyok, hogy ezeket az ártalmakat elszenvedjék, ahhoz, hogy olvassanak róla, nem.

„Attól, hogy rákérdez valaki, csak egy valamitől félsz jobban, hogy nem kérdez rá senki…”

A kötet szerzői mindannyian a „tegnap gyermekei”, akik fontosnak tartják megosztani és láthatóvá tenni saját szenvedélybeteg családban megélt tapasztalataikat. Teszik mindezt a mielőbbi segítségnyújtás reményében, a tegnap és a ma gyermekei szenvedésének enyhítése érdekében.

Szeretnénk a novellákon keresztül bemutatni, átérezhetővé, élményszerűvé tenni a diszfunkcionálisan működő családban felnövő gyermekek tapasztalatait, a novellákhoz tartozó szakirodalmi kitekintésekben pedig nevükön nevezni és bemutatni ezeket a folyamatokat.

„Érdekes, hogy vannak dolgok, amiken már ezerszer átrágtam magam, és ezerszer gondoltam, hogy túl vagyok rajta, kész vagyok vele, sikeresen feldolgoztam és lezártam, aztán egyszer csak megint ott találom magam kisfiúként, és nézem az akkor zajló eseményeket a most olvasottak tükrében, aztán jól kibőgöm magam, és megkönnyebbülök.”

Egyik kliensem egyszer úgy fogalmazott, nem emlékszik, a terápia elején konkrétan mikkel foglalkoztunk, miről beszélt, csak arra emlékszik, de arra nagyon tisztán, mikor egy esemény kapcsán megkérdeztem tőle, hogy hogyan érezhette magát abban a helyzetben az a kisgyermek? Életében először volt képes – már felnőttként – ránézni annak a kiszolgáltatott kisgyermeknek a helyzetére és együttérezni önmagával. Az ő felépülése akkor és ott kezdődött.

Bővebben >>>

Hogyan találják meg a szenvedélybeteg szülők felnőtt gyermekei mégis a boldogságot?

Egy könyv, ami segít megérteni a szenvedélybeteg családban felnőtt gyermekekben zajló folyamatokat, az elfojtott fájdalmakat, a béklyókat, az eltitkolt sebeket, melyek akadályozhatják az egészséges felnőtt személyiség kialakulását.

Segít az érintetteknek saját gyermekkorukra visszatekintve megtalálni az utat egy elégedettebb élet felé. Reményt ad az érintetteknek, megvilágítja, hogy van lehetőség a változásra, a személyes boldogság megteremtésére. A könyv elolvasása segítség az érintetteknek, segítség a szakembereknek.

A könyv szerzője, Waltraut Barnowski-Geiser Németországban prakitzáló szakember, aki évtizedeken keresztül dolgozott szenvedélybeteg családok gyermekeivel és felnőtt gyermekeivel, a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak köszönhetően már magyarul is olvasható.

Bővebben >>>

A Gyerekszemmel a függőségről és a felépülésről olyan gyermekek gyógyuláshoz vezető megrendítő és mélységes útját mutatja be, akik rátaláltak a saját hangjukra, és visszanyerték önbecsülésüket. Minden történet a gyermekek egyéni látásmódjára emlékeztet bennünket, amellyel a világra tekintenek, és megmutatja, hogyan tudnak megfelelő segítséggel az erősségeikre építeni, és hogyan képesek megerősíteni a stresszel szembeni ellenálló-képességüket annak ellenére, hogy a szenvedélybetegség árnyékában élnek. Jerry Moe az életigenlő történetek megosztása mellett feltárja számunkra, hogyan nyúlik túl a gyógyulási folyamat a gyermekeken, és gyakorol drámai hatást a család rendszerének egészére – különösképpen a szülőkre, akik így új és erősebb elkötelezettséggel szállhatnak szembe a szenvedélybetegség nemzedékről nemzedékre szálló örökségével.

Jerry Moe-val nem csak a könyv olvasása közben találkozhatunk, hanem ezen a videón keresztül is megismerhetjük őt.

Bővebben >>>

“Nagyon sokáig nem tudtam megfogalmazni magamnak, hogy milyen is volt ez az egész. Aztán egyszer egy könyvben olvastam egy jó metaforát: egy dinoszaurusz ott ül a nappali közepén, és tilos tudámst venni a létezéséről. És tényleg: tökéletesen visszaadja az érzést. Ott a behemót valami, egyáltalán nem illik oda, csattogtatja a fogait, kopkod a körmeivel. A gyerek legszívesebben sírna és menekülne, de megbénítja a tapasztalat, hogy a felnőttek úgy viselkednek, mintha minden rendben lenne. Pontosan ilyen érzés egy alkoholista szülő mellett felnőni.”

A könyv hamarosan megtalálható lesz a könyvesboltok polcain!

Bővebben >>>

Lurkó, a vidám kiskutya egyre szomorúbb és magányosabb lesz, ahogy gazdáján elhatalmasodik az alkoholbetegség. A kiskutya azonban nincs egyedül, barátai segítenek neki és az olvasónak is megérteni a függőség működését és azt, hogyan hat rá mindez. A fiktív mese megkönnyíti a szülői alkoholfüggőséggel érintett gyermekek számára, hogy megértsék helyzetüket és beszélni tudjanak róla. Lurkó meséjét szakemberrel vagy felnőtt családtaggal való együtt olvasásra javasoljuk. Lurkót a svájci Sucht Schweiz munkatársai hívták életre.

A lurko.kimondhato.hu oldal segítséget és ötleteket ad a történet feldolgozásához és a vele való további munkához.

A mesekönyv megvásárolható a könyvesboltokban. A Lurkó plüssállatkát pedig bármikor magadhoz ölelheted!

Lurkót hangoskönyv formájában is megismerheted.

Bővebben >>>

“Íme, ő itt Bolyhos. Apukájával és Anyukájával Pehelyországban élt. Örömmel játszott a barátaival és legszívesebben csokoládéfagyit evett.” – így kezdődik a mese, melyben megismerhetjük Bolyhost és megtudhatjuk, hogy gondolkodik és érez az apukájával kapcsolatban. Bolyhos apukája alkoholbeteg. Ez a mese és a benne megfogalmazott kérdések és válaszok segítik a gyermekeket, hogy egy történeten keresztül beszélhessenek a szenvedélybetegségről, hogy szavakat kapjanak a bennük lévő érzések megfogalmazásához. Bolyhos meséjének elolvasását szakemberrel vagy szülővel,  felnőttel együtt ajánljuk. Így válik a történet eszközzé a beszélgetéshez a szülői szenvedélybetegségéről. Bolyhost egy osztrák szerzőpáros tollából a NACOA Deutschland támogatásával születhetett meg.

A bolyhos.kimondhato.hu oldal segítséget és ötleteket ad a történet feldolgozásához és a vele való további munkához.

A mesekönyv megvásárolható a könyvesboltokban. A Bolyhos plüssállatkát pedig bármikor magadhoz ölelheted!

Bolyhost hangoskönyv formájában is megismerheted.

Bővebben >>>

történet kiskamaszoknak és kamaszoknak

“Miután egyszer csak úgy esett, hogy a Nagyszüleinél kellett maradnia, Gabinak nagyon sok kérdése támadt: ‘Az én hibám, hogy Anyukám túl sokat iszik?… Én vagyok az egyetlen, aki így érez?'” A Gabi kívánsága kiskönyv szenvedélybeteg szülők kiskamasz és kamasz gyermekeinek nyújthat segítséget, hogy megtalálják a válaszokat azokra a kérdésekre, melyeket talán még senkinek sem mertek feltenni.

Gabi kívánsága Dr. Jessica Munafo története, mely a Nacoa UK oldalán jelent meg.

A könyv könyvesbolti forgalomban nem kapható, előzetes egyeztetéssel beszerezhető a Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti Fogadójában a készlet erejéig. A történet pdf formában megtalálható és ingyenesen letölthető.

Hogy kerül be egy elefánt a porcelánboltba? … és a nappaliba?

Pedagógusok, iskolai szociális segítők, iskolapszichológusok, ifjúságsegítők számára készült kiadványunk célja, hogy segítse a fiatalokkal dolgozó szakembereket abban, hogy támogató módon beszélhessenek a kamaszokkal a családban előforduló szenvedélybetegségről.

Köszönet az Itt és Most Társulat Művészeti Alapítvány munkatársainak az anyag összeállításához nyújtott segítségükért. A kiadvány az EMMI támogatásával jött létre, ingyenesen letölthető.

Ez a kiadvány szenvedélybeteg szülők számára készült, egyszerű üzenetei támogatóak, nem ítélkeznek.

“Túlságosan terhesnek érzed a szülői szerepedet? Ha nem tudsz stabil kereteket biztosítani a gyermekednek, ha nincs, vagy kevés a közös időtök és nem tudsz vele beszélgetni, add meg neki a lehetőséget, hogy másokkal megélhesse mindezt (nagyszülőkkel, más családtagokkal, barátokkal). A gyermekednek szüksége van a beleegyezésedre, hogy beszélhessen másokkal a betegségről, amitől a család szenved. Tehetetlennek érzed magad? Úgy érzed eljutottál erőd végső határáig? Érthető. Nem viheted az egész család terhét a válladon.”

A kis füzet eredetijét a svájci Sucht Schweiz munkatársai készítették.

A kiadvány ingyenesen letölthető.

A mentális betegségek olyan elterjedtek a népesség körében, hogy egyes becslések szerint minden negyedik embert érintenek élete egy bizonyos periódusában. Az adatok azt mutatják, hogy a komoly mentális betegségben szenvedők 30-60%-ának van gyermeke, más számítások szerint 12-ből egy gyermeknek legalább az egyik szülője mentálisan beteg.

A mentálisan sérülékeny szülők esetében a társadalom közönyös vagy elutasító, a szülők gyakran nem fogadják el betegségüket, emiatt nem keresnek gyógyulást, és a gyermekek saját magukat okolják, mert szüleik nem érzik jól magukat. Az ilyen családban nevelkedő gyermekek nagyon sokszor nem kapnak semmilyen professzionális támogatást ahhoz, hogy nehézségeik ellenére, azokat legyőzve mégis egészségesen fejlődjenek.

Bővebben >>>

10. füzet

A MMSZ Fogadója Kimondható?! ismeretterjesztő kiadványainak sorában ez a 10. füzet, témája a szenvedélybeteg családokban élő gyermekek. Magyarországon körülbelül 400.000 gyermek él olyan családban, ahol az egyik, vagy mindkét szülő alkoholbeteg! Mentálhigiénés állapotuk figyelmen kívül hagyása, rejtettsége hosszútávon kimondottan negatívan hat a szenvedélyprobléma megelőzésére, ill. az egészségfejlesztésre általában is. Mi jellemzi őket? Hogyan szólíthatók meg? Mit érdemes mondani nekik? Mit lehet tenni értük? Ezekre a kérdésekre kap választ az olvasó.

A kiadvány ingyenesen letölthető.