Nemcsak a szenvedélybeteg ember, hanem az egész család betegsége a túlzott alkoholfogyasztás, az irgalmatlan lelki terheket cipelő gyerekek érintettségéről mégis fájdalmasan kevés szó esik. Mostani adásunkat ezért nekik, pontosabban értük, az „elfeledett gyermekekért” készítjük. Minden ötödik ember, a társadalom 20 százaléka érintett, vagyis szinte nincs olyan munkahely, osztályközösség, ahol ne lennének alkoholista szülők mellett felnövekvő gyermekek. Legtöbben csak felnőttként szembesülnek azzal, milyen hosszútávú lelki sérüléseket okozott az, hogy egy diszfunkcionális családban éltek. Hogyan gyógyíthatók be a több évtizedes sebek? Hova fordulhatnak segítségért a „ma gyermekei”, akik épp most küzdenek ezzel a nehézséggel? Németh Szilvia vendégei: Kormos Piroska szociálpedagógus, a Máltai Szeretetszolgálat Fogadó Pszichoszociális Szolgálatának munkatársa, az “Apa Anya Pia” program egyik vezetője és Hoffmann Kata klinikai szakpszichológus, színházterapeuta, családterapeuta-jelölt, a Láthatatlan árvák c. könyv megálmodója, a Töltsd velünk! podcast egyik műsorvezetője.

Bemutatjuk vendégeinket:

Kormos Piroska szociálpedagógus, művészet- és szocioterápiás csoportvezető, bibliodráma-vezető. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fogadó Pszichoszociális Szolgálatának munkatársa 2019 óta. Szenvedélybetegek hozzátartozóival, elsősorban szenvedélybeteg szülők felnőtt és kiskorú gyermekeivel foglalkozik egyéni és csoportos segítő folyamatokban. Munkájának része a ma már Apa Anya Pia néven egyre ismertebbé váló program keretein belül képzések és egyéb programok szervezése, mint például az évente megrendezett EGY konferencia.

Hoffmann Kata krízisintervenciós tanácsadó szakpszichológus, felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus, színházterapeuta, képzésben lévő családterapeuta. Több mint húsz éve dolgozik az addiktológia területén, a szenvedélybeteg-ellátás szinte minden szintjén. Fontosnak tartja a függőségek szempontjából bármilyen módon érintettek minél szélesebb körű elérését, edukációját, támogatását. Maga is diszfunkcionálisan működő családból származik. A Láthatatlan árvák című könyv ötletgazdája és egyik szerzője. A kötet alkotói fontosnak tartják megosztani és láthatóvá tenni a szenvedélybeteg családban nevelkedő „elfeledett gyermekek” érzéseit, tapasztalatait, nehézségeit. Teszik mindezt a hatékonyabb beavatkozás érdekében, küzdve a szenvedélybetegséggel kapcsolatos tabusítás, közöny, álszentség ellen. Hisz abban, hogy a probléma megoldása annak kimondásával és megértésével kezdődik, ennek fontos eszközei lehetnek a könyv és a podcast is.