A társam szenvedélybeteg

A partneremnek alkohol (drog, gyógyszer) problémái vannak, emiatt otthon az élet egyre nehezebbé válik. Szeretnék segíteni, de a gyerekeket és magamat is meg akarom védeni. Mit tegyek?

Az Ön problémái fontosak

Ha a családban szenvedélybetegséggel kapcsolatos probléma van, a gyermek és a nem függő szülő közötti kapcsolat rendkívül fontos a gyermek fejlődése szempontjából. Az Önök helyzete nagyon megterhelő. Fárasztó és elkeserítő lehet. Ön is kérhet segítséget szakembertől. Beszélje meg a problémáit és aggodalmaidat egy segítő szakemberrel, pszichológussal, addiktológiai konzultánssal vagy más megbízható személlyel, aki elsősorban Önnel és az aggodalmaiddal törődik. Mert partnerének “súlyos” problémái miatt előfordulhat, hogy másokat nem érdeklik az Ön nehézségei és azok megoldásának lehetőségei.

Már nem tudok többet tenni

Partnerének helyzete és körülményei, a gyermekeik kívánságai, a háztartás, a munka – nem tud mindent megoldani, és ez teljesen érthető! A legjobb, amit tehet, hogy segítséget kér. Egy közeli társ függőségéről nem könnyű beszélni. De fontos, hogy tudja: nem Ön felelős azért, ami történik Sokan vannak, akik ugyanazt tapasztalják, mint Ön. De Ön felelős a gyermekeiért és saját magáért. A segítségkérés egy bátor lépés, ami segít újra tisztábban látni.

Én vagyok a hibás?

A szenvedélyproblémákkal küzdő emberek gyakran a környezetüket hibáztatják. Ez nagyon stresszes a családtagok számára. Már nem tudják, hogy valóban hibásak-e vagy csak bűnbakok. A függő személy beteg, és már nem tudja kontrollálni a fogyasztását. Erről senki sem tehet. Ennek megértése lehetővé teszi, hogy az ember visszanyerjen némi önbizalmat, és többé ne a saját hátán cipelje a másik ember problémáit. A függő személy csak önmagán tud segíteni, természetesen szakmai segítséggel és személyes környezetének támogatásával is.

Hol találhatok segítséget magamnak?

A segítő helyek szakemberei a hozzátartozók számára is rendelkezésre állnak. A hozzátartozók számára önsegítő csoportok is léteznek, ahol hasonló élményeket átélő emberek találkozhatnak. Ez azt jelenti, hogy még ha a partnere nem is hajlandó változtatni, ön tehet valamit magáért, és megelőzheti, hogy kimerüljön. Ha valaki változtat valamin, az gyakran az egész családot mozgásba hozza. A legtöbb szenvedélybetegségre szakosodott központ akkor is nyújt segítséget a családoknak, ha az érintett személy nem ismeri fel a problémáját. Elérhetőségek

Félek egyedül hagyni vele a gyermekemet

Ha attól tart, hogy gyermeke veszélynek van kitéve, amikor a partnerére van bízva, ne hagyja egyedül vele, különösen, ha még kicsi. Ha idősebb, győződjön meg róla, hogy mindig nála vannak a vészhelyzeti telefonszámok: az Ön száma, a szomszédok, a rendőrség stb. száma, hogy segítséget tudjon hívni, hogy megvédje magát. Ez a rövid telefonszám-lista megnyugtató a gyermeke és az Ön számára is.

Beszéljek a problémáról?

Igen, feltétlenül. Kérdezze meg a gyermekeit, hogy mit éreznek az általuk tapasztalt helyzettel kapcsolatban, és magyarázza el nekik, hogy mi történik. Ez a legjobb dolog, amit tehet, hogy könnyítse a gyermekei terheit. Mondja meg gyermekének, hogy nyíltan beszélhet Önnel bármiről, ami zavarja. Nyugtassa meg a gyermeket, hogy amit elmond, azt megtartja magának, és csak olyan dolgokat tesz, amelyeket közösen határoztak el. “Beszéljek erről a gyermekemmel”.

A gyermekem dühös rám

Mindent megtesz a gyermekéért, amit csak tud. Ennek ellenére ő mégis dühös Önre, és Önt hibáztatja. A függő személy partnerének szerepe gyakran nagyon nehéz. A szenvedélybeteg családokban gyakran a partnerek azok, akik átérzik a gyerekek haragját és szomorúságát. Az Ön gyermekei különböző okokból lehetnek dühösek. Lehet, hogy nem értik, miért nem tud változtatni a helyzeten, vagy miért nem tudja megszüntetni a problémát. Az is előfordulhat, hogy a gyermekei nem veszik észre, hogy a napi feladatok mennyire megterhelik Önt, és hogy egyszerűen nincs elég ideje arra, hogy időt szenteljen a gyerekeknek. Lehet, hogy annyira lefoglalják a saját érzései és a mindennapi élet követelményei, hogy nem tud másra se gondolni, mint arra hogyan oldja meg. Ez érthető. Szánjon időt magára és a gyermekeire, és ha szükséges, menjen el. Nem Ön felelős a partnere problémáiért. Próbáljon meg tudatosan olyan időt szervezni magának és a gyermekeinek, amikor teljes mértékben ott tud lenni számukra.

A barátaid? A családod?

Lehet, hogy egyedül érzed magad, de valószínűleg nem vagy egyedül. A támogatás gyakran nem jön magától. Bátorság kell ahhoz, hogy kérd. A körülötted lévő emberek talán nem merik magukat rád erőltetni. De gyakran hajlandóak kiállni érted, a gyermekeidért és a családodért. Ha megnyílsz mások előtt, akikben megbízol, új perspektívát kaphatsz az élethelyzetedre.

Külön élünk

A különélés megköveteli a családi élet újjászervezését. Megváltoznak a volt élettársak közötti, a szülők és a gyermekek közötti kapcsolatok is. Ha a partnere szenvedélybeteg, a gyermeke gondozásával és biztonságával kapcsolatos kérdések is felmerülhetnek.

Próbáljon párbeszédben maradni volt partnerével és gyermekével. Nagyon fontos, hogy gyermeke lássa, hogy beszélnek egymással. Ez biztonságérzetet ad neki. Próbáljon időt szakítani a felügyelet megszervezésének és folyamatának megbeszélésére, hogy az mindenki számára a lehető legjobb legyen. Nehéz helyzetek esetén fontos, hogy a gyermek tudja, kihez fordulhat. Ha Ön jól kijön a volt partnerével, a gyermek Önhöz fog fordulni, de ha a kapcsolata nehéz, jobb, ha a gyermek egy másik megbízható személyhez fordulhat. Kérdezze meg gyermekét, hogy kit szeretne felhívni ilyen esetekben.

Ha kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy volt partnere megfelelően tud-e gondoskodni a gyermekekről, forduljon a gyermekvédelmi szolgálatokhoz.

Erőszak esetén

Az alkohol- vagy más drogproblémával küzdő családokban gyakran fordul elő erőszak. Akár fizikai, akár lelki erőszakról van szó, ez negatív hatással lehet a gyermek fejlődésére. Ha ilyen helyzetet tapasztal, össze kell szednie a bátorságát, hogy segítséget kérjen. A legfontosabb, hogy megvédje magát és gyermekeit.

De én olyan szívesen segítenék!

A függőség egy olyan betegség, amellyel szemben tehetetlennek érzed magad, és amelyre kevés ráhatásod van. Bár a probléma erősen érint téged, a partnered helyett nem tudod abbahagyni a fogyasztást. Nincs “helyes” módja annak, hogy ezt a helyzetet hogyan kezeld. De tudd, hogy fontos, hogy határokat szabjál, és ne áldozd fel magad a partneredért. Ez neki se segítene.

Inkább:

  • engedd el magad néha
  • szánj magadra időt
  • csak akkor ajánlj fel segítséget,
  • ha a partnered hajlandó változtatni valamin.

Hogyan segíthet a gyermekének, ha a családban alkoholprobléma van.

Még ha néha nehéz is, és Ön kevésbé tud ott lenni gyermeke mellett, mint szeretné, ez nem jelenti azt, hogy Ön rossz szülő. Ha ereje határaihoz érkezik, akkor még inkább az Ön felelőssége, hogy segítséget és támogatást kérjen. Akár közvetlenül érintett, akár együtt él egy alkoholproblémás emberrel: Ön szülő, és a gyermekének szüksége van Önre.