Mit tehetek magamért?

A mindennapi élet sokat követel tőlünk. A munkahelyi stressz, a párkapcsolati válságok, a teljesítménykényszer, az anyagi nehézségek többek között ahhoz vezetnek, hogy egyesek elveszettnek érzik magukat. Vannak, akik ezeket a stresszhatásokat alkohol vagy más drogok fogyasztásával próbálják kezelni. Ez azonban semmin sem javít. Ellenkezőleg, ha a fogyasztás kicsúszik a kezünkből, az nemcsak az érintett személy, hanem a családja számára is problémává válik. Az önmagunkkal való törődés mindenki számára fontos. Bármilyen nehézségei vannak is az embernek.

Magunkba nézni… Mit jelent ez?

Talán egy kicsit elvont… De azt mondhatnánk, hogy az “önmagunkra figyelés” azt jelenti, hogy komolyan vesszük magunkat, és elnézőek és kedvesek vagyunk önmagunkkal. Ehhez mindannyiunknak joga van, különösen akkor, amikor nem érezzük jól magunkat. De furcsa módon ilyenkor különösen nehéznek találjuk, hogy vigyázzunk magunkra.

Hol kezdjem?

A szerhasználat olyan sok teret foglalhat el, hogy a legegyszerűbb mindennapi dolgokat is elhanyagoljuk, mint például az evés, a megfelelő légzés, a fogmosás vagy a zuhanyzás. El tudja képzelni, hogy ezek közül a dolgok közül EGYET kiválaszt, és gondoskodik róla, hogy azt ma gondosan megtegye?

Mi a jó nekem?

Mikor tette fel magának utoljára ezt a kérdést?

Amikor az élet nehéz, néha elfelejti, hogy még a kis dolgok is jót tehetnek Önnek. Hogy megtudja, mik lehetnek ezek a dolgok: Vegyen egy fehér papírlapot. Írja rá, mit csinált a fogyasztási probléma előtt, ami örömet okozott Önnek. Válasszon ki valamit ebből a listából, és írja fel egy öntapadós cetlire “emlékeztetőül”.

Nem merek segítséget kérni

Büszkeségből, szégyenből vagy félelemből sokszor nem merünk segítséget kérni. De ha jobban körülnéz, gyakran rájöhet, hogy valójában kevésbé van egyedül, mint gondolta volna: vannak szomszédok, ott a többi szülő, családtagok, szakemberek… Meglepődve tapasztalhatja, hogy csak kérni kell, hogy támogatást találjon. A segítségkérés létfontosságú nekünk, embereknek. Amikor segítséget kér, a gyermekeit is támogatja, és pontosan ez az, amit a szülőktől elvárnak. Ezen a világon senki sem tud és nem is kell mindent egyedül cipelnie. Segítséget kérni bátor dolog, és nem a gyengeség jele. És jó példa a gyermekei számára is. Próbálja ki!

Szülő mindenek előtt

Minden szülő felteszi magának a kérdést, „Jó szülő vagyok?”, „Mindent jól csinálok a gyermekemmel?”. Bizonyára Te is felteszel magadnak ilyen kérdéseket. Talán azt is szeretnéd tudni, hogy az alkoholprobléma milyen hatással van a gyermekedre. „Fennáll a veszélye annak, hogy a gyermekemnek később alkoholproblémái lesznek?” „Beszélni kellene vele erről?” „Érzékeli a családunk problémáit?”

A család minden tagja számára megváltozik az élet, ha egy szülő súlyos betegségben szenved. A betegség lehet az alkoholfüggőség, de más betegségek is, mint a rák, a cukorbetegség, a depresszió vagy más testi vagy mentális betegségek.

Ez a néhány oldalas kiadvány a szenvedélybeteg családban élő szülőket szólítja meg.

A kiadvány letölthető. 

A Máltai Szeretetszolgálat Fogadó Pszichoszociális Szolgálatainál nyomtatott példányok is elérhetők