Mit tehetek a gyermekemért?

“Szeretem a gyermekemet, és szeretném, ha jó élete lenne! Bűntudatom van, amiért nem vagyok jó anyja/apja a gyermekemnek.” Nincsenek “normális” szülők és nincsenek tökéletes szülők sem! Minden szülőnek vannak nehézségei a gyermeknevelés során. Az az érzés, hogy túlterheltnek és képtelennek érzi magát, hogy megbirkózzon egy szülői helyzettel, minden szülővel előfordul. Merjünk segítséget kérni, az egy bátor lépés. Minden szülőnek – akár függő, akár nem – meg kellene tennie ezt a lépést gyermeke és kapcsolatai érdekében, hogy a családi életben felmerülő problémákra már korai szakaszban megoldást keressenek. Bizonyára vannak olyan, a függőség okozta problémák, amelyek más családokban nem fordulnak elő.

A legfontosabb, amit a függő szülők gyerekeinek meg kell tanulniuk:

A 7 szabály egy olyan útmutató, ami segít a gyerekeknek megérteni, hogy nem ők felelősek a szüleik problémáiért. Nagyon fontos, hogy tudják nem az ő hibájuk, ha a szüleik túl sokat isznak, vagy drogokkal élnek, és hogy nem tudják befolyásolni szüleik viselkedését. Azt is meg kell mutatni számukra, hogy vannak módszerek, amelyekkel meg tudják tanulni hogyan kezelhetik szüleik alkohol-, vagy drogfogyasztását.

A legfontosabb

  • Magyarázza el gyermekének, hogy nem az ő hibája, hogy önnek problémája van az alkohollal vagy más drogokkal. Önnek van betegsége.
  • Szervezze a mindennapokat a lehető legjobban kiszámíthatóan: a gyerekeknek struktúrára és keretre van szükségük ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat.
  • Ha a családban erőszak vagy komoly drogfogyasztás van, gondoskodjon arról, hogy gyermeke biztonságban legyen, és hogy tudja, hová fordulhat segítségért. Már 4-5 éves kortól adhat neki egy listát azokról a telefonszámokról, amelyeket felhívhat.
  • Szervezzen egy felnőtt bizalmi személyt, aki tisztában van a helyzettel, és aki veszélyhelyzet esetén fel tudja venni a gyermeket.
  • Ha lehetséges, kerülje, hogy gyermeke ittasan lássa Önt.

Hogyan éli meg a gyermekem ezt a helyzetet?

A szülő fogyasztásának problémái különböző hatást gyakorolnak a gyermekekre, és igen sokfélék. Az anyaiszik.kimondhato.hu és apaiszik.kimondhato.hu weboldal a gyermekek kérdésein keresztül bemutatja, hogyan érzi magát a gyermek, ha az egyik vagy mindkét szülőnek problémája van az alkohollal vagy más drogokkal.

Milyenek a hétköznapok?

A gyerekek akkor érzik jól magukat, ha a napjuk jól szervezett. Ha Önöknél ez nem így van, gondolkodjon el egy-két dolgon, amit tehet azért, hogy gyermeke mindennapjait jobban strukturálja. Tűzzön ki egy célt, például azt, hogy meghatározott időpontban étkezzenek, vagy hogy vacsora után mindig meséljen. Egy hét után vonjon mérleget: Hogyan működött a dolog? Ha azt veszi észre, hogy nem sikerül elérnie a célt, az annak a jele lehet, hogy támogatást kell kérnie.

A gyermekem nem mer egyedül hagyni

Gyakran előfordul, hogy a gyermek azért nem mer kimozdulni otthonról, mert aggódik Önért, vagy mert úgy gondolja, hogy az Ön fogyasztását ellenőriznie kell. Tudja a gyermeke, hogy nem ő a felelős Önért? Hogy nem az ő feladata, hogy Önre vigyázzon, és hogy joga van arra, hogy töltsön egyedül is időt?

A gyermekek számára nagyon fontos, hogy a családon kívüli emberekkel is legyenek kapcsolataik. Ők lehetnek nagyszülők, unokatestvérek, szomszédok vagy iskolatársak. Ezek a kapcsolatok lehetővé teszik számukra, hogy megismerjenek más életformákat, és stabil kapcsolatokat építsenek ki.

A gyermekemnek nincsenek barátai

A barátságok a gyermekek jólétéhez hozzátartoznak 5 éves kortól. A barátok játszótársak, akikkel jól érezheti magát, és megtanulja az együttélés szabályait is. Ha gyermeke nagyon magányos, ez összefügghet azzal, hogy felelősnek érzi magát Önért, vagy nem mer barátokat hívni az otthonába. Próbáljon meg beszélni vele erről. Talán attól fél, hogy esetleg Önt részegen látják? Ha ez a helyzet, akkor el kellene gondolkodnia a fogyasztásán, és azon, hogyan tudná elkerülni, hogy odáig fajuljon a dolog. Mindenesetre bátorítsa gyermekét, hogy találkozzon a barátaival, még akkor is, ha ez csak a saját otthonán kívül lehetséges.

A gyermeke nem felelős Önért

Mit tenne a gyermekéért, ha rákos lenne? Elmagyarázná neki, hogy az orvosok gondoskodnak Önről. És keresne olyan embereket, akik segítenének, ha rosszul lenne, vagy kórházba kellene mennie. Nem számít, milyen betegségről van szó, a gyereknek tudnia kell, hogy valaki gondoskodik Önről, és hogy a helyzetet kézben tartják. Ez segít neki megérteni, hogy nem rajta múlik, hogy mit tesz. Támogatást kérni bátor lépés, amely megmutatja, hogy felismeri saját korlátait.

Gyakran lát engem a gyermekem részegnek?

A gyerekek nagyon stresszesek, ha nem ismerik fel a szüleik viselkedését. Gyermekének jobb, ha nem fogyaszt a jelenlétében. Lehet, hogy ezt nem mindig tudja megtenni.

Erőszak?

Alkohol- vagy drogprobléma által érintett családokban gyakran fordul elő erőszak. Legyen az akár fizikai, akár lelki, veszélyezteti a gyermek fejlődését. Ha az Ön családjában előfordul az erőszak, támogatásra van szüksége.
A legfontosabb, hogy megvédje a gyermekeit.

Van ideje a gyermekének játszani?

Előfordul, hogy a függő szülőkkel élő gyerekeknek válságos időkben sok időt kell olyan dolgokkal tölteniük, amelyek nem a koruknak megfelelőek. Mosnak, gondoskodnak a testvérekről vagy főznek. Bizonyos értelemben ezek a gyerekek ilyenkor átveszik a szülők szerepét. Ha ezek a feladatok túl sok időt foglalnak el az életükben, akkor kimaradnak a gyermekkoruk egy részéből. Van elég ideje a gyermekének a házi feladat elkészítésére? Arra, hogy a szobájában játsszon? A játék nagyon fontos a fejlődéséhez. A játékon keresztül tanulja meg az életben szükséges dolgok nagy részét. Még ha nem is könnyű: gondoskodjon arról, hogy az egyensúly helyreálljon.

Gyermeke tehermentesítése érdekében fordulhat szeretteihez, vagy kérhet támogatást a szakemberektől.

Töltenek együtt elég időt?

Szánjon néhány percet arra, hogy leírja, mikor tölt időt a gyermekeivel. Lehet, hogy a reggeli különleges időszak az Önök számára, vagy este egy játék lefekvés előtt. Különleges idő lehet a reggeli közös autózás is az óvodába vagy az iskolába. Az ilyen közös szokások biztonságot adnak a gyermeknek. Ez azokra a szülőkre is vonatkozik, akik keveset látják gyermekeiket.

Határok kijelölése

A gyerekeknek világos szabályokra van szükségük, amelyek nem függnek az Ön hangulatától és a pillanatnyi helyzettől.

Ha bűntudatot érez, és megbocsátásra vágyik, akkor könnyen lehet, hogy túl sok szabadságot enged a gyermekének. Például hagyja, hogy sokáig fennmaradjon, vagy mindig enged a kívánságainak. Ez nem segít neki. Ellenkezőleg, a gyerekeknek stabilitásra van szükségük. Sok szülő ismer ilyen helyzeteket – itt találhatsz támogatást, ha tanácsot szeretnél.

Beszélhessenek róla a gyerekek

Fontos, hogy a gyermeke úgy érezze, szabadon beszélhet valakivel a helyzetéről, ha akar.

Mondja el neki nagyon világosan, hogy ehhez joga van. Ez önbizalmat ad neki, hogy megbízzon valakiben anélkül, hogy bűntudatot kellene éreznie Önnel szemben. Ha gyermeke még kicsi, kitalálhatják közösen, hogy kivel tudna beszélni.

Gyermeke fordulhat egy hozzá közel álló személyhez: például a nagyszülőkhöz, egy szomszédhoz, a keresztapjához vagy keresztanyjához. Fordulhat szakemberekhez is: pl. iskolai szociális segítőhöz, iskolapszichológushoz, addiktológiai szakemberhez vagy tanárhoz. Gyermekek számára működő telefonszolgálathoz. 116 111

Mindennek ellenére én vagyok az anyja/apja

Bármilyen helyzetben is van, Ön nagyon fontos a gyermekének! És senki sem lesz képes helyettesíteni Önt. Még ha a kapcsolatuk néha nehéz is a fogyasztási problémák miatt, a gyermeke számára Ön alapvető fontosságú marad. Ön felelős a gyermekéért. Ez azt jelenti, hogy Ön ott van a gyermeke mellett, vagy támogatást kap ahhoz, hogy ott legyen a gyermeke mellett.

Ne ígérgessen!

Előfordul, hogy komolyan gondolja, amikor megígér valamit, de közben a betegség miatt nehéz betartani azokat. De a gyermeke elvárja, hogy tartsa be a szavát. Ha az ígéretet nem tartják be, a gyermek gyakran nagyon csalódott, szomorú és dühös. És valószínűleg Ön maga is az. Apránként elveszíti a bizalmát Önben és a többi emberben. Talán jobb lenne, ha nem tenne több ígéretet. Ehelyett lepje meg gyermekét egy kirándulással vagy egy közös tevékenységgel.

Jó megoldás a kiemelés?

Néha a helyzet olyan nehézzé válik, hogy a szülők már nem képesek megfelelően gondoskodni, és megvédeni gyermeküket. Ilyenkor szükség lehet arra, hogy a gyermekjóléti szolgálatok felvessék a gyermekek ideiglenes otthonon kívüli elhelyezését, hogy mindenki újra megtalálja az útját. Még akkor is, ha az elválás nagyon fájdalmas és ijesztő lehet: Ez egy felelősségteljes lépés. Gyakran átmeneti intézkedés marad, amely lehetővé teszi mindenkinek, hogy továbblépjen és biztonságosabb alapon kezdjen új életet.

Mikor kerül gyermekem harmadik félhez?

Sok szenvedélybeteg szülő fél segítséget kérni, mert attól fél, hogy gyermekét elveszik tőle. Ha azonban rájön, hogy jelenleg már nem tudja garantálni gyermekei jólétét és biztonságát, akkor meg kell védenie őket azzal, hogy segítséget kér. Egy ilyen lépés azt mutatja, hogy Ön felelősségteljes és a gyermekéért aggódva cselekszik. A szülői gondoskodás megvonása nagyon ritka, és csak akkor történik meg, ha más intézkedések nem bizonyultak hatékonynak. A hatóságok legtöbbször olyan intézkedéseket javasolnak, amelyek támogatják a szülőket nevelői szerepükben. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legjobb támogatást nyújtsák gyermekeiknek, mindig azzal a céllal, hogy ne legyenek veszélyben.

A gyermekem nem akar látni engem. Mit tehetek?

Az otthonon kívüli elhelyezés nagyon nehéz a gyermek számára. Minden gyermek a maga módján éli meg a szülőktől való elszakadást. Az egyik lehetséges reakció az, hogy nem akarja Önt látni, és lehet, hogy még telefonon sem akar Önnel beszélni. Az ilyen reakciónak különböző okai lehetnek. Lehet, hogy haragszik. Talán meg akarja védeni magát a további csalódástól. Talán szomorú. Még ha ezt nagyon nehezen is viseli, próbálja megérteni a gyermekét, és beszéljen a gyermekével foglalkozó személyekkel, hogy a helyzet újra jóra fordulhasson.

Van a gyermekemnek olyan ismerőse, akiben megbízhat?

A gyermeke számára az egyik legfontosabb dolog, hogy legyen legalább egy felnőtt, akivel bizalmi kapcsolatban van. Ha gyermeke tudja, hogy ez a személy mindig ott van és törődik vele, az nagy biztonságot ad neki. Ez a biztonságos személy lehet családtag, tanár, szomszéd vagy más megbízható felnőtt.