Beszéljek erről a gyermekemmel?

Jót tesz a gyermekének azzal, ha beszél vele arról, hogy mi történik Önnel. A gyerekek megérzik, ha valami nincs rendben otthon. Ha senki nem magyarázza el nekik, hogy mi történik, mindenfélét elképzelnek, gyakran rosszabbat, mint ami valójában történik. Ha a gyermeke tudja, hogy mi történik, az segít neki abban, hogy bízzon Önben és önmagában. Az a gyermek, aki tudja mi történik, jobban meg tud birkózni a nehéz helyzetekkel. Soha nem késő beszélni róla…

Muszáj beszélni erről?

A gyerekek, még a kisgyermekek is nagyon jól megérzik, ha valami nincs rendben a családban. Ezért fontos, hogy megértsék, mi történik. Ez megkönnyebbülést jelent számukra. Ha a gyerekek kérdezhetnek, és tudják mi történik, akkor a nehéz helyzeteket is képesek kezelni. A titkokat sokkal nehezebb elviselni, mint az igazsággal foglalkozni.

Miért olyan nehéz erről beszélni?

Miért félnek az emberek annyira beszélni a függőségről, míg más betegségekről, például a rákról, a cukorbetegségről stb. könnyebb beszélni? A függőség még mindig tabutéma, de ez lassan már változik. Társadalmunk kezdi megérteni, hogy a függőség betegség, és nem kell szégyellni. Nehéz és megterhelő egy gyermek számára együtt élni egy titokkal. Az, hogy állandóan aggódnia kell és magában kell tartania, nagyon fájdalmas lehet. Ez akadályozhatja a gyermek fejlődését. Magyarázza el gyermekének, hogy válasszon olyan megbízható embereket, akiknek mindent elmondhat.

Mit mondjak neki?

Nem könnyű szavakat találni egy ilyen nehéz témára, amelyet gyakran az ember maga sem ért igazán jól. Talán kezdheti azzal, hogy beszél az érzéseiről (szomorúság, sajnálat stb.), majd megkérdezheti a gyermekét, ő hogyan látja a helyzetet, mit tud róla. Ne feledje: a legfontosabb, hogy megpróbálja. Ne állítson magának túl magas követelményeket. Legyen őszinte, és beszéljen egyszerű szavakkal. Ez egy jó kezdet. Nem kell mindent elmagyarázni az első beszélgetés során.

Úgy érzem nincs elég erőm ehhez

Megkérhet egy Önhöz közel álló személyt, hogy beszéljen a gyermekével. Ön is beszélgethet a gyermekével, amikor képesnek érzi magát rá.

Biztos vagyok benne, hogy a gyerekem nem veszi észre

Ha csak este iszik, miután a gyermekei már lefeküdtek, azt gondolhatja, hogy ez megvédi őket, és nem vesznek észre semmit. A gyerekek nem buták, és gyakran pontosan megérzik, ha valamit el akar titkolni előlük. A szülők közötti állandó viták, a reggeli másnaposság, és még sok minden megijesztheti a gyermekét. Az ilyen dolgok bizonytalanságot okoznak a gyerekeknek, és gátolhatják őket az alvásban. Mindez nem jelenti azt, hogy jobb lenne a gyerekek előtt inni, de számukra fontos, hogy beszéljenek róla. Még akkor is, ha a fogyasztás titokban történik.

Inkább nem mondok semmit

Azt hiszi, hogy a beszélgetés árt a gyermekének, mert úgy gondolja, hogy nem veszi észre a problémát. De tudjuk azonban, hogy a gyerekek nagyon is érzékelik a körülöttük lévő szorongást, feszültséget és változásokat. És gyakran azt gondolják, hogy ők maguk okozzák a problémát. Aggasztja őket, ha az igazságot eltitkolják előlük. És rengeteg energiát fordítanak arra, hogy saját magyarázatokat találjanak az általuk észlelt dolgokra. Ezeket a magyarázatokat gyakran nehezebben viselik el, mint az igazságot. Ha kérdezhetnek, jobban fel tudnak készülni a nehéz helyzetek kezelésére.

Félek, hogy a gyermekem mindenkinek elmondja

Attól fél, hogy a gyermeke mindenkinek elmondja, mi történik Önnel. Szégyelli magát, és fél, hogy mások elítélik és bele akarnak avatkozni az életébe. Beszéljen a gyermekével erről a félelméről, és válasszanak ki egy vagy két olyan személyt, akiben megbízik, és akivel gyermeke beszélhet erről. Nagyon fontos, hogy gyermeke ne érezze magát elszigetelve másoktól, és tudja, hogy beszélhet a helyzetéről és arról, hogyan érzi magát.

Nem akarok egyedül beszélni a gyermekemmel

Érthető, ha Ön ódzkodik attól, hogy megpróbáljon beszélni a gyermekével. Mi lenne, ha segítséget kérne valakitől? Megkérhet egy barátot, a partnerét vagy egy szakembert, hogy legyen ott. A fontos az, hogy megtegye a lépést. Ha már segítői kapcsolatban áll egy szakemberrel, akkor megemlítheti, hogy szeretné meghívni gyermekét is a tanácsadásra.

A gyermekem még túl kicsi. Nem értheti meg.

Nem számít, hány éves a gyermeke – egy beszélgetés jót fog tenni neki. A kezdeti beszélgetés során fontos, hogy elmondja gyermekének: “Nem a te hibád”. És: “Nem vagy értem felelős”. A gyerekek gyakran úgy gondolják, hogy ők is hibásak azért, ami történik. Megkönnyebbülést jelent számukra, ha hallják, hogy nem az ő hibájuk. Egy 6 hónapos gyereknek elmondhatja, hogy szereti, de azt még nem, hogy nem érzi jól magát. Egy 2-3 éves gyereknek már részletesebben el lehet magyarázni, hogy mi történik. Elmondhatja neki, hogy ez egy betegség, hogy sajnálja ahogy néha viselkedik stb. Minél idősebb a gyerek, annál többet lehet vele megbeszélni. Neki is lesznek saját kérdései, amire válaszolhat.

Hogyan fog reagálni?

A gyerekek nem egyformán reagálnak; a legfontosabb, hogy figyeljünk a reakciójára. Figyeljen arra, hogy mit mond Önnek. Próbálja meg elfogadni az érzéseit, még akkor is, ha azok váratlanok vagy nehezek Önnek: Lehet, hogy gyermeke dühösen reagál, lehet, hogy szomorúan. Lehet, hogy nem hajlandó beszélni Önnel, lehet, hogy szinte egyáltalán nem reagál.

A még nagyon kicsi gyermekek talán csak csendben játszanak vagy rajzolnak tovább. Beszéljen tovább mindenképpen, hiszen figyelnek Önre. A játék vagy a rajzolás lehetővé teszi számukra, hogy megmaradjon a figyelmük.

Inkább elrejtem a fogyasztásomat, hogy megvédjem

Néha azt hiszi, hogy elhallgathat egy helyzetet. Nem beszélni róla, azért, hogy megvédje a gyermekét, sajnos nem ez a jó stratégia. A gyermek, még ha nagyon kicsi is, akkor is megérzi, hogy valami szokatlan dolog történik. Ha eltitkolja a problémát, a gyermek maga fog magyarázatot keresni, és gyakran azt képzeli, hogy ő maga a probléma okozója. A problémáról való nyílt beszélgetés lehetővé teszi a gyermek számára, hogy megbirkózzon a nehéz helyzetekkel, kérdéseket tegyen fel, és jobban megértse a család helyzetét.

A beszélgetés tartalma az életkortól is függ, de néhány dolog minden gyermekre vonatkozik:

  • Készüljön fel a beszélgetésre. Ezt megteheti egyedül, a partnerével, egy barátjával vagy egy szakemberrel.
  • Magyarázza el gyermekének, hogy Ön függ az alkoholtól, vagy a drogtól, hogy ez egy betegség. Magyarázza el gyermekének, hogy ez nem az ő hibája.
  • Kérdezze meg gyermekét, hogy mit tapasztal, és hogyan érzi magát.
  • Használjon egyszerű, érthető szavakat, mondatokat.
  • Látogasson el gyermekével együtt az anyaiszik.kimondhato.hu vagy az apaiszik.kimondhato.hu weboldalra.

Nyugalom!

Előfordulhat, hogy gyermeke nem úgy reagál, ahogyan Ön elvárja vagy szeretné. A gyermek a maga módján éli meg a helyzetet és a beszélgetést. Ennek ellenére maradjon nyugodt és figyeljen. Ne kezdje el igazolni magát. Ha szeretné, megkérhet egy megbízható személyt, hogy legyen jelen a beszélgetés során, hogy nagyobb biztonságban érezze magát.

Néha könnyebb egy ilyen beszélgetést séta közben lefolytatni.

Legyen nyitott a kérdésekre

Ha gyermekének kérdései vannak, bármilyen meglepőek is, hallgassa meg, és válaszoljon, ahogy tud. Ha gyermeke olyan kérdéseket tesz fel, amelyekre Ön nem tudja a választ, azzal nincs semmi baj. Az életkorától megfelelően együtt keresheti vele a választ. Vagy javasolhatja, hogy látogasson el ezekre az anyaiszik.kimondhato.hu vagy az apaiszik.kimondhato.hu weboldalra, vagy akár szakembereket is megkérdezhet.

Mi van akkor, ha sírnom kell?

Előfordulhat, hogy a beszélgetés nehézzé válik. Mindazonáltal: tegye meg, amit megtehet. Joga van sírni, nincs ezzel semmi baj. Ha kimutatja az érzéseit, a gyermekének is könnyebb lesz. Hagyjon elég időt. Kérjen meg egy megbízható személyt, hogy legyen jelen a beszélgetés során, ha ezt hasznosnak találja.

Könyvek és weboldalak, amelyek segítik a beszélgetést

Különböző gyermekkönyvek és weboldalak léteznek, amelyek a függőségi problémákat képek és egyszerű, az életkornak megfelelő szavak segítségével tárgyalják. Egy ilyen gyermekkönyv gyermekével történő közös olvasása, meghallgatása kiindulópont lehet ahhoz, hogy a problémáról némi távolságtartással beszélgethessenek.

Gyermekkönyvek

   

Internetes oldalak: anyaiszik.kimondhato.hu vagy apaiszik.kimondhato.hu

Telefonos segítőhely gyermeke számára

Mi azért vagyunk, hogy meghallgassunk téged.